İçeriğe geç

Sultanahmet / Tarihi Yarımada / Fatih Destinasyonunu Gezelim

DİNİ MEKÂNLAR:

Yeni Cami: inşaası 1597 – 1665. Mimarı Ser Mimaran-ı Âlem Davud Ağa’dır

Nuru Osmaniye Veya Osmanlı Cami:  I.Mahmut 1748-1755 yılları arasında yaptırılmıştır.  Mimarı Mustafa Ağa’dır.

Sultanahmet Cami:  I. AHMET tarafından 1603-1617 arasında mimar Sedefkâr Mehmet Ağa ya yaptırılmıştır. Medrese ve Külliye olarak kullanılmıştır. Sultanahmet Meydanındadır  (At Meydanı / Hipodrom)

Süleymaniye Cami:  Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a 1550-1557 Yılları arasında Külliye olarak inşa ettirilmiştir.

Fatih Cami: Fatih Sultan Mehmet tarafından, Mimar Atik Sinan’a 1462-1470 yılları arasında yaptırılan ilk Selattin Cami ve Külliyedir.

Küçük Ayasofya:  Bizanslılarca 527-536 yıllarında Kilise olarak inşa edilmiş, 1500’lü yıllarda Cami’ye çevrilmiştir.

Beyazıd Cami: II. Beyazıd tarafından 1501-1506 yıllarında Mimar Hayrettine Külliye ve Selattin Cami olarak inşa ettirilmiştir.

Eyüp Cami:  Fatih Sultan Mehmet tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılan cami 1458 yılında hizmete girmiştir. Hz. Eyüp Sultan’ın türbesi cami’nin avlusunda bulunması vesilesiyle adını almıştır.

Hırka-İ Şerif Cami: Abdülmecid tarafından 1851 yılında yaptırılan cami’de Hz. Muhammed’in (SAV) Veysel Karani’ye hediye ettiği Hırka-i Şerif bulunmaktadır.

Kumkapı Surp Vorvots Vorodman Kilisesi: İstanbul’un fethinden sonra Ermeni Patrikhanesine bağlı olarak 1641 yılından beri kullanılmaktadır.

Aya İstefanos ( Bulgar ) Kilisesi: Yapısında kullanılan demir kalıplar 1871 yılında gemilerle Viyana’dan getirilmiştir.

St. George Fener Rum Patrikhanesi Ve Aya Yorgi Kilisesi:  Fener semtindedir. Rum Ortodoks Patrikhanesine de buradadır. Hıristiyan Ortodoks mezhebinin en kutsal mekânıdır.

Aya İrini Kilisesi (St. Eirene): 6.yy’da inşa edilmiş, Topkapı Sarayı avlusunda yer almaktadır.

Yanbol Sinagogu: Bizans zamanında, Bulgaristan Yambol’dan gelen Yahudilerce kullanılmıştır. Balat’ta ayakta kalan iki antik sinagogdan biridir.

Kal Kadoş Çorapçı Han Sinagogu: Sirkeci’de Rus Yahudileri tarafından 1880’lerde kurulmuştur.

Bet Avraam Sinagogu: Sirkeci’de bulunan ibadethane Yahudilerce kullanılmaktadır.

Ahrida Sinagogu: Balat’ta yer alan sinagogdur. 15. yüzyılın’da Romanyotlar tarafından kurulmuştur.

 

MÜZELER

Ayasofya Müzesi: Birinci kilise, İmparator Konstantios (337-361) tarafından 360 yılında yapılmıştır. İkinci Kilise, İmparator II. Theodosios (408-450) tarafından 415 yılında yeniden inşa ettirilmiştir. İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethi ile birlikte yapı, cami olarak yeniden düzenlendikten sonra 1935 yılında müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Topkapı Sarayı:  Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460-1478 yılları arasında inşa edilmiş, Abdülmecit tarafından saray olarak kullanılmış, 1924’de müzeye dönüştürülmüştür. Cumhuriyetin ilk müzesidir.

Türk Ve İslam Eserleri Müzesi:  Türk-İslam eserlerini kapsayan ilk müzedir. 1914’te Süleymaniye Medresesi’nde kurulan müze, 1983’te İbrahim Paşa Sarayı’na taşındı. Sultanahmet Meydanındadır. Müzenin bir bölümü de Türk günlük yaşamının yansıtıldığı etnografya koleksiyonuna ayrılmıştır.

İslam Bilim Ve Teknoloji Tarih Müzesi:  Gülhane parkında yer almaktadır. 24 Mayıs 2008 yılında açılmıştır.

İstanbul Arkeoloji Müzesi: Arkeoloji, Eski Şark Eserleri ve Çinili Köşk olmak üzere üç bölümden oluşan bir müzedir. Osman Hamdi Bey önderliğinde İmparatorluk Müzesi adıyla Haziran 1891 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi:  450–550 yıllarında tanımlanan Bizans Büyük Sarayı mozaikleri konularını günlük hayattan ve doğadan almaktadır. Hayatın canlı mücadelesini betimleyen mozaikler ender örneklerdir.

Kariye Müzesi: Kırsal alan anlamındaki Kariye müzesi 5.yy. inşa edilmiştir. Mozaiklerde Hz İsa’nın ve Hz Meryem’in hayatları anlatılmaktadır. Edirnekapı’da bulunmaktadır.

Yerebatan Sarayı – Bazilika Sarnıcı: Bizanslılarca 527-565 inşa edilmiştir. İçme suyu sağlamak için 140x70x4.8 metre ölçülerindedir. 100bin ton su depolayabilmektedir. Osmanlı ilerleyen zamanında yoğun kullanılmamış fakat muhafazası sağlanmıştır.

Panorama 1453: 31 OCAK 2009 tarihinde açılan müze, 1453 yılında İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmet) tarafından Fethi’nin canlandırılması olarak inşa edilmiştir.

 

ÖNEMLİ NOKTA ve ALANLAR

Sirkeci Garı: 1890 Yılında hizmete açılan Gar Alman mimar August Jachmund tarafından projelendirilmiş, yapımında Marsilya’dan getirilen taşlar kullanılmıştır.

Mısır Çarşısı: Mimar Kazım Ağa tarafından projelendirilen çarşı, Mısır’dan vergilerle finanse edilmiş ve 1660’da hizmete açılmıştır. 1940-1943 yılları arasında restore edilmiştir.

Kapalı Çarşı: Dünyanın en eski ve büyük çarşılarından birisidir. 4000 dükkân mevcuttur. Dünyanın en fazla ziyaret edilen turistik mekânıdır. Bizanslılar zamanında inşa edilen çarşı Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından geliştirilmiştir.

Çemberlitaş Hamamı: 1584 yılında hizmete giren hamam II. Selim’in Eşi Nûrbânû Sultan tarafından yaptırılmıştır.

 Galata Köprüsü: İstanbul’un fethinde Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan köprü fetih sırasında kullanılmıştır. İlk modern Galata Köprüsü Bezm-i Âlem Valide Sultan tarafından yaptırılmış 1845’de ücretli geçiş olarak hizmete girmiştir. Günümüzde kullanılan köprü 1994 yılında Türk firması tarafından inşa edilmiştir. . Bu köprü, dünyada üzerinden tramvay geçen ender baskül köprülerden biridir.

Unkapanı Köprüsü (Atatürk Köprüsü): II. Mahmut tarafından yaptırılan köprü 1836 yılında hizmete açılmıştır.

Sultanahmet Meydanı:  Bizans devri önemli yapıları ve abideleri Hipodrom çevresinde inşa edilmişti. Hamamlar, mabetler, dini, kültürel, idare ve sosyal merkezler bu civara yerleşmişlerdi. İstanbul’un en önemli abideleri Ayasofya, Sultan Ahmet Cami, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Yerebatan Sarnıcı burada, Hipodromun çevresindedir. Günümüze ulaşan

İstanbul’un Surları: Doğu Roma zamanında yapılmış şehir duvarlarıdır. 5.yüzyıldan başlayarak inşa edilmiş. Surların uzunluğu 22 km’dir. Haliç surları 5,5 km, kara surları 7,5 km, Marmara Surları 9 km’dir.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü:  Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Cad.) Hırka-i Şerif Mahallesi No:58    Fatih

İstanbul Valiliği:  Ankara Caddesi Cağaloğlu-Fatih

Gülhane Parkı:  Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesiydi. Tazminat fermanı, 3 Kasım 1839’da  Gülhane Parkı’nda okunmuştur. Cemil Topuzlu zamanında düzenlenerek  park haline getirildi ve halka açıldı.

Beyazıt Kulesi: Yangın gözetlemek maksadıyla 1749 yılında yapılmıştır. Günümüzde yangın gözetleme ve  meteroloji durumu bildirmek için kullanılmaktadır.

Milion Taşı: Dünyadaki önemli şehirlerin İstanbul’a olan uzaklıklarını hesaplamak için Sıfır (0) noktası olarak kabul edilen, Yerebatan Sarnıcının yanında Bizans’dan kalma anıtsal dikilitaş’tır.

Yılanlı Sütun: Üç ayrı bronzdan Piton Yılanı bir birine sarılmasıyla oluşturulan MÖ 479’da inşa edildiği Yunanistan Delfi’den 324 yılında Konstantin tarafından İstanbul’a getirilip Sultanahmet Meydanı’na dikilmiştir.

At Meydanı Dikili Taş: Asvan Granitinden MÖ 15yy’de Mısır Firavunu III. Tutmosis tarafından yaptırılmış, 357 yılında Roma İmparatoru II. Connstantius tarafından İskenderiye’ye taşınmış 390 yılında İmparator I Theodosius tarafından İstanbul’a getirtilmiştir.

Çemberli Taş: Roma’daki Apollon tapınağından söktürterek, Bizans imparatoru Kostantin  tarafından getirilerek bugünkü yerine diktirmiştir. Tepesinde sırasıyla Apollon, Konstantin, Julianus ve Theodosius’un heykelleri konulmuştur.

Yenikapı İdo Feribot: Yenikapı’dan Yalova, Mudanya, Bursa, Bandırma, Balıkesir Şehirlerine deniz yolu ile araç yâda araçsız ulaşım imkânı mevcuttur.

Yenikapı Budo Feribot: Yenikapı’dan, Yalova ve Mudanya/Bursa’ya araçsız olarak deniz yolu ile ulaşım sağlanmaktadır.

 

POPÜLER (4-5 YILDIZ) OTELLER

 FOUR SEASON HOTEL SULTANAHMET

ERESİN CROWN HOTEL

SURA HAGIA SOPHIA HOTEL

ARMADA İSTANBUL OLD CITY

KALYON OTEL

SEVEN HILLS OTEL

SURA DESING HOTEL & SUITS

DELUXE GOLDEN HORN HOTEL SULTANAHMET

 

YEME & İÇME & EĞLENCE MEKÂNLARI

Armada Teras Restaurant – Armada Otel: Mutfak türü. Türk, Deniz Ürünleri, Ege. Cankurtaran semtindedir.

Matbah Ottoman Palace Cuisine: Mutfak türü. Osmanlı. Cağaloğlu semtindedir.

Deraliye Ottoman Cuisine Restauranr: Mutfak türü. Osmanlı. Fatih semtindedir.

Fine Dine İstanbul – Hotel Arcadia Blue: Mutfak türü. Türk, Izgara. Fatih semtindedir.

 Konyalı Restaurant: Mutfak türü. Osmanlı.  Cankurtaran semtindedir.

Seasons Restaurant – Four Seasons Hotel: Mutfak türü. Dünya mutfağı. Cankurtaran semtindedir.

Mosaic Terrace – Eresin Crown Hotel: Mutfak türü. Dünya mutfağı.  Sultanahmet semtindedir.

Ottoman Restaurant – Legacy Ottoman Hotel: Mutfak türü. Dünya mutfağı.  Eminönü semtindedir.

Ahırkapı Balıkçısı: Mutfak türü. Balık, Deniz ürünleri. Ahırkapı semtindedir.

Hamdi Restoran: Mutfak türü. Kebap, Türk ve Osamanlı. Eminönü semtindedir.

Pandelli Restoran: Mutfak türü. Osamanlı ve Türk.  Mısır Çarşısı Eminönü semtindedir.

Eğlence:  Gar Gazinosu, Samatya Meydanı, Kumkapı Eğlence olarak gidilebilecek alternatif yerlerden bazılarıdır.

 

acilebilet sayfamızdan alacağınız uçak bileti ile Sabiha Gökçen Havalimanı’na 50 , Atatürk Havalimanı’na 12 km mesafedeki Tarihi yarımadayı, müzelerimizi, Camilerimizi  vipvitotransfer araçları ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir